Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een volautomatische koffiemachine?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een volautomatische koffiemachine?

Het ontwerp: eye-opener en kostenverlaging

Het oog koopt ook, en fabrikanten als DeLonghi (Ecam), Melitta, Miele, Siemens, Saeco, Jura, Caffeo en Nespresso weten dat ook. Het is geen toeval dat machines met een bijzonder hoogwaardige uitstraling vaak een bijzonder dik prijskaartje hebben, zo blijkt uit onze test. Vooral goedkopere machines vertrouwen vaak meer en meer op kunststof onderdelen. Dit is heel praktisch en drukt ook de prijs, maar het ziet er natuurlijk nooit zo goed en nobel uit als een model van roestvrij staal uit de Jura, DeLonghi (Ecam) of Miele.

Vaak zijn de apparaten ook van een hogere kwaliteit en hebben ze een langere levensduur, maar uiteindelijk moet elke koper zelf beslissen of deze functie een sappige meerprijs waard is. Vooral volautomatische koffiemachines voor huishoudelijk gebruik, die niet continu in gebruik zijn, kunnen de moeite waard zijn als goedkope varianten, die meer indruk maken door hun veelzijdigheid aan functies dan door hun dure luxe design. Soms tellen zelfs met elektrische apparaten de innerlijke waarden mee!

Een volautomatische koffiemachine heeft ruimte nodig

Bedenk waar het volautomatische koffiezetapparaat in de keuken komt te staan. Volautomatische koffiezetapparaten zijn niet bepaald zakapparaten, ze hebben meer of minder veel ruimte nodig, wat vooral geldt voor professionele apparatuur voor de horeca. De vuistregel “hoe groter, hoe beter” is niet altijd van toepassing; de ruimtelijke omvang van zo’n luxe apparaat heeft altijd veel te maken met de beschikbare brouwcapaciteit. Modellen met vrij grote watertanks en bonenreservoirs hebben gewoon meer fysieke ruimte nodig.

Deze ruimte is niet overal beschikbaar, maar zelfs waar dit het geval is, moeten geïnteresseerde kopers zich afvragen of er überhaupt wel een overeenkomstige volumevereiste is. Belangrijke details zoals de capaciteit van het waterreservoir en het bonenreservoir zijn natuurlijk ook een onderwerp in onze volautomatische koffieautomaattest. Zware drinkers mogen niet aan de verkeerde kant besparen, omdat het voortdurend bijvullen en legen van het waterreservoir het koffiegenot op de lange termijn kan schaden. Bovendien moet het waterfilter ook regelmatig worden gereinigd en ontkalkt, anders heeft iedereen maar een kort koffiegenot. Hiervoor kunt u ook de test van Stiftung Warentest 2019 lezen.

Prestaties en energieverbruik

Vooraanzicht van de Siemens TE607503DE volautomaat EQ.6 serie 700 (19 bar, directe selectie via sensorvelden, oneTouch DoubleCup, cappuccinatore) roestvrij staal. Kleine volautomatische koffiezetapparaten en espressomachines mogen niet tekortschieten in hun prestaties, omdat het hele principe van de volautomatische koffiezetter gebaseerd is op het genereren van druk. Dat betekent: De waterpomp, de waterfilter en het waterreservoir moeten zodanig worden gevoed dat het brouwen in de brouwerijgroep ook effectief werkt, en dat is allesbehalve vanzelfsprekend, vooral met bijzonder gunstige aanbiedingen.
De vastgestelde standaardwaarde als minimale sterkte voor de waterpomp is 15 bar – deze waarde heeft echter betrekking op de maximale prestatie, in de praktijk wordt de koffie bij een druk van ongeveer 9 bar gezet. Onder deze waarde zal het volautomatische koffiezetapparaat slechts weinig plezier en eerder gemengde koffie bereiden.

In dit verband is het natuurlijk bijna onvermijdelijk dat het elektriciteitsverbruik zal afnemen, en we moeten hun antwoorden eens goed bekijken, want de verschillen kunnen aanzienlijk zijn – vooral omdat de meeste volautomatische koffiezetapparaten ook in de stand-bymodus elektriciteit verbruiken.
Het goede nieuws is dat in ieder geval de nieuwere modellen bijna altijd een hoge energie-efficiëntie hebben – fabrikanten worden steeds gevoeliger op dit gebied. Desalniettemin moeten het elektriciteitsverbruik en alle vervolgkosten voorafgaand aan de aankoop betrouwbaar worden opgehelderd.

U kunt meer lezen op: tevredenconsument.nl