De geschiedenis van de keukenmachine

De geschiedenis van de keukenmachine

Het werk gemakkelijker maken voor jezelf – dat is altijd al de drijfveer geweest voor mensen. Of het nu gaat om de uitvinding van het wiel of de ontwikkeling van de elektromotor.

Aan het einde van de 19e eeuw waren er nog veel activiteiten in de keuken en in het huishouden in het algemeen die zeer vervelend en tijdrovend waren en het leven van de huisvrouw moeilijk maakten. Maar het duurde tot het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw voordat de moderne technologie haar intrede deed in de Europese huishoudens.

Deze ontwikkeling werd duidelijk gedreven door het economische wonder waarvan vooral West-Duitsland profiteerde. In 1945, na 15 jaar oorlog, werd het land economisch volledig geruïneerd. Tijdens de oorlogsjaren concentreerden de ontwikkelingen zich vooral op de wapenindustrie.

Nu, enkele jaren na het einde van de oorlog, ging het weer beter in Duitsland, niet in de laatste plaats dankzij het Marshallplan van de Amerikanen, die grote belangstelling hadden voor de wederopbouw van West-Duitsland als een bolwerk tegen het communisme.

Vooral in de door de VS gecontroleerde bezettingszones vond de Amerikaanse “Way of Life” zijn weg naar het land en wekte menig wens van de Duitse bevolking op.

Ze had een mengkom van emaille en een blender die kon roeren, raspen, snijden en mengen. De moderne tijd was als het ware het oorspronkelijke apparaat waarmee andere fabrikanten moesten worden gemeten en waarmee men de komende decennia geld kon verdienen.

Hoe meer een nieuw gelanceerde machine kon doen, hoe meer ze de huisvrouw tijd kon besparen in de keuken, die ze kon gebruiken voor andere, veel mooiere dingen.

Tegenwoordig zijn keukenmachines multifunctionele apparaten. Naast het snijden, roeren en raspen kunnen ze ook worden gebruikt om hele gerechten te bereiden zonder dat u een andere pot of pan op het fornuis hoeft te zetten. Een broodbakmachine is daarentegen geen multifunctionele keukenmachine, omdat deze slechts twee functies heeft voor het bakken van brood.

Bosch MUM48R1 keukenmachine MUM4 (600 watt, 3,9 liter, roestvrijstalen mengbak, continusnijder, recept-dvd) rood [Energieklasse A] De standaardfuncties van de huidige hightech keukenmachines omvatten bijvoorbeeld het versnipperen van groenten en chocolade, het voorzichtig snijden van groenten en fruit, het pureren van een breed scala aan ingrediënten, het persen en persen van een grote verscheidenheid aan fruit en het kneden van deegwaren. Sommige voedselverwerkers zijn zelfs in staat om ijsblokjes te breken en cocktails te schudden.

De prestaties van de machines, die bijvoorbeeld ook ijsbreking mogelijk maken, werden vooral mogelijk gemaakt door de installatie van steeds krachtigere elektromotoren. De ontwerpers moesten ervoor zorgen dat de motoren relatief klein waren zonder dat dit ten koste ging van de prestaties.

Maar ook esthetiek speelt een doorslaggevende rol in het ontwikkelingsproces. Klanten willen daarom een apparaat dat zo breed mogelijk gebruikt kan worden met veel functies, maar dat zo weinig mogelijk ruimte in beslag neemt en ook nog eens stijlvol verkoopt.

Ja, men kan bijna zeggen dat de keukenmachines de laatste jaren een luxegoed zijn geworden met een show-off functie.

Lees meer op: tevredenconsument